2016. május 31., kedd

Pulykafelvágott borsóval


Hozzávalók
Fél kiló darált pulykahús (nálam szárny ezúttal)
fél kiló pulyamell
egy marék borsó
só fehérbors
szerecsendió
3 gerezd fokhagyma
1 ek zsír

Elkészítés:
  1. Robotgépbe tettem a darált húst a fűszerekkel és a zsírral és újra átdaráltam, pépesítettem. A fűszerekkel bánjunk bátran, hogy a végtermékből is ki lehessen érezni az ízeket. A pulykamell felét szintén beledobtam a robotképbe és azt is hozzádaráltam az előzőekhez. Ezen a ponton az a lényeg, hogy minél simább húsmasszát kapjunk. A maradék pulykamelett apró kockákra vágtam és kézzel a húsmasszához gyúrtam. Az egészet sonkaprésbe tömködtem, jó alaposan, hogy minél tömörebb legyen.
  2. 3 órán át abáltam 80 fokon (a sonkapréshez jár hőmérő). A formában hagytam kihűlni, majd abból kivéve hűtőben, légmentesen letakarva eláll egy jó pár napig.

Sertésmájkrém házilag


Hozzávalók
50 dkg sertésmáj
1 ek sertészsír
2 fej vöröshagyma
1 ek majoranna
kacsazsír

Elkészítés:
  1. A májat és a hagymát összevágjuk. A zsírt felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát, pár percet pirítjuk, hozzáadjuk a májat és nagy lángon (fedő nélkül) kb 10 perc alatt hirtelen megsütjük. Közben ízesítjük a majorannával. Amikor a máj már nem vérzik, akkor készen is van.
  2. Tűzről levéve turmixoljuk, megsózzuk izlés szerint. Egy tálba tesszük, tetejére kacsazsírt teszünk. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük hűtőbe. Egy hétig biztosan eláll (szerintem tovább is, de nálunk sosem tart ennél tovább)

2016. május 24., kedd

Grillezett csirkeszárny


Hozzávalók
20 db csirkeszárny

A fészerkeverékhez:
2 ek pirospaprika
3 gerezd fokhagyma (reszelve)
fél ek bors
1 ek kakukkfű
1 ek apróra morzsolt szárított rozmaring
cayenne bors (annak, aki szereti a csípőset)

olivaolaj (kb 2 dl)

Elkészítés:
  1. A fűszerkeverékhez összekeverjük a hozzávalókat, majd az egészet elkeverjük az olivaolajban. Egyesével belemártogatjuk a szárnyakat és egy tálba tesszük őket. Alufóliával letakarva egy éjszakát a hűtőben pácoljuk.
  2. Másnap grillen megsütjük.

Citromtorta


Hozzávalók
225 g vaj
150 g porcukor
4 tojás
1 citrom héja
225 g liszt
1 sütőpor

75 g porcukor
1 citrom leve

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
  2. A szoba hőmérsékletű vajat a 150 g porcukorral simára keverjük. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd belereszeljük a citromhéjat, végül a sütőporral elkevert liszttel simára keverjük. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és kb 40 perc alatt megsütjük.
  3. Mikor megsült, kivesszük a formából, rácsra tesszük. Megszurkáljuk egy pálcikával és azon melegáben rákenjük a citromlében feloldott 75 dkg  porcukrot. Hagyjuk kihűlni.
  4. Az enyém 26 cm-es formában sült, kettőt sütöttem a fenti adagból és közé lemon curdot kentem. Tetejét porcukorral megszórva tálaltam.