2013. április 21., vasárnap

Töltött csirke



Hozzávalók
1 nagyobb egész csirke (1,5-1,8 kilós)
2-3 zsemle (én 1,5 csésze darált zabpehellyel helyettesítettem)
himalájasó
örölt fekete bors
majoranna
2gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 nyers tojás
4 keményre főzött tojás
1 csirkemáj
20 dkg gomba
petrezselyemzöld

Elkészítés
  1. A kemény tojásokat és a gombát apró kockákra vágjuk, a zsemléket beáztatjuk
  2. Kicsavarjuk a zsemléből a vizet, fűszerezzük, hozzáadjuk a kockákra vágott főtt tojásokat és a gombát, a nyers tojásokat, a májat éles késsel lekapargatjuk a hártyájáról és azt is hozzátesszük, illetve az apróra vágott petrezselymet is és az egész jó alaposan összegyúrjuk.
  3. A csirkét megsózzuk, majd a nyíláson keresztül óvatosan benyúlunk a bőre alá ügyelve, hogy ne szakítsuk ki. és óvatosan betöltjük a tölteléket a mellrészhez is és a comb felé is (sokkal egyszerűbb, mint amilyennek hangzik). Ne töltsük túl feszesre, mert sülés közben kireped a bőre! A maradék tölteléket pedig a tyúk belsejébe rakjuk.
  4. A nyílást bevarrjuk vagy hústűvel összetűzzük, lábait egy zsineggel összekötjük és mehet is a sütőbe 180 fokon bő egy órára. Süthetjük sütőzacskóban zsiradék nélkül, vagy tepsiben alufóliával letakarva, ekkor azonban öntsünk alá egy kis vizet és egy pici olajat. Az alufóliát az utolsó 120 percben le kell venni, majd többször meglocsolni a tepsiben lévő zsiradékkel, hogy szép pirosra süljön. Én tettem mellé 2-3 rozmaringágat is, ad egy finom extra ízt neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése