Hozzávalók
1 kg liszt
40 dkg főtt, áttört krumpli
2 tk só
pici cukor
4 dkg élesztő
langyos víz
olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A krumplit megpucoljuk és sós vízben puhára főzzük, áttörjük és hagyjuk kihűlni. (vagy használjunk maradékot, az a legegyszerűbb)
- A hozzávalókból lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. A víz mennyiségét azért nem adtam meg, mert sok mindentől függ. Nekem 4 decit vett fel a tészta, de ez lehet kevesebb vagy több is. Kis adagokban adjuk a tésztához, hogy lássuk mennyi kell bele. Ha kicsit ragacsosabb lenne, könnyen korrigálható egy pici liszttel.
- Letakart tálban hagyjuk duplájára kelni, kb egy jó óra alatt.
- Én ezúttal nem szaggattam (természetesen lehet), hanem csak feldaraboltam (ebből a mennyiségből 16 darab nagyobb lángos lett), minden darabot formáztam, mintha zsemle lenne (széleit szépen körben behajtogatjuk középre, amíg szép kerek formát kapunk, aztán megfordítjuk, hogy az alja legyen a teteje vagyis a hajtogatott rész kerüljön alulra). Tetejüket lekentem olajjal (meg előtte a lapot is, amin keleszteni akartam) és hagytam őket újra kb 15 percet kelni.
- Ezalatt az idő alatt az olajat nagyon forróra melegítettem. A tésztákat egyesével kör alakúra húzkodtam a kezemben, majd a forró olajban hirtelen kisütöttem. Papírra szedjük, hogy lecsöpögjön róla a felesleges olaj, majd azonnal, forrón tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése