2016. július 12., kedd

Joghurt készítése házilag joghurt készítő gép nélkül

Nagyon régóta szeretnék magamnak egy joghurt készítő gépet venni, de valahogy eddig nem sikerült......aztán pár hete egy használt cikk vásáron belefutottam egy olyan eszközbe, ami joghurtot készít ugyan, de nem elektromos. Kicsit húztam a számat, hogy én nem ilyet szeretnék, de azért megvettem, hiszen a gyerekeim nagyon szeretik a joghurtot. Ez az eszköz a világ legegyszerűbb elven működő valamije. Önts tejet az edénybe, adj hozzá joghurt kultúrát, az edény megfelelő részét töltsd fel forró vízzel, zárd le és hagy magára egy éjszakára.. Kb ennyit kellett vele csinálni Igen ám, de a tartály csak 8 decis és a végtermék sem lett igazán joghurtos.....ízre igen, de állagra inkább kefír. Isten látja lelkem, megpróbáltam többször is, több kultúrát adva hozzá, hosszabb érlelési idővel is, de mindig ugyanaz a híg eredmény.

De azért csak bántotta a fantáziámat ez a joghurt-kérdés, hiszen az emberek évszázadok/évezredek óta készítenek joghurtot mindenféle ketyere nélkül,  így akadtam a neten a megoldásra. Ehhez semmi olyasmire nincs szükség, ami egy átlag háziasszony konyhájában nincs. Na jó, talán egy tejhőmérőre, de annak ára elenyésző a csili-villi, elekromos géphez képest. Tegnap leteszteltem a módszert és isteni joghurt készült vele ma reggelre. Pont olyan állagra, mint a bolti, csak ez tényleg nem tartalmaz semmi adalékot. Mint a képen is látszik, olyan sűrű, hogy a kanál megáll a tetején. A mennyiség a család méretétől függően alakítható.  Én 3 liter tejből készítettem, ebből lett a képen látható 2 nagy üveggel.Állítólag hűtőben 2 hétig eláll, ezt biztosan nem lesz módomban letesztelni. A leírásban egység adagot fogok megadni, ki-ki igényei szerint szorozza fel 2val, 3mal vagy amennyire szüksége van és ehhez a mennyiséghez válasszon üveget is.

A felhasznált tej nyugodtan lehet bolti (persze jobb a házi, ha elérhető, de az enyém is boltiból készült, tehát nem igaz, hogy azzal nem fog működni), csak arra figyeljünk, hogy az elérhető legmagasabb zsírtaltalmút vegyük meg, illetve ne használjunk UHT tejet. Joghurtból mindenképpen vegyünk élőflórás natúrt. Ha elérhető bió, akkor részesítsük azt előnyben.

Hozzávalók
1 Liter tej
100g natúr élőflórás joghurt

Elkészítés:
  1. Sterilizáljuk a befőttes üvegünket.
  2. Válasszunk ki a konyhában egy lábast és egy fazekat, amik pontosan egymásra ültethetőek. A lábast töltsük félig vízzel és tegyük rá a fazekat (mérete közelítsen a felhasználni kívánt tej mennyiségéhez), ügyeljünk rá, hogy a fazék ne érjen bele az alatta lévő vízbe. Töltsük a tejet a fazékba. Tegyük a tűzhelyre és kezdjük el melegíteni. Ne felejtsük el a hőmérőt a fazék szélére csiptetni. Néha keverjük meg, de nem szükséges folyamatosan kevergetni.
  3. Forraljuk fel a tejünket 80 fokra és tartsuk ezen a hőmérsékleten nagyjából fél órát.
  4. Drasztikusan hűtsük le 40 fokosra. Ezt úgy érhetjük el, ha a fazekat levéve az alatta forró vízről jégbe állítjuk. (esetleg egy nagyobb lábasba, amibe folyamatosan engedünk hideg vizet vigyázva, hogy a víz ne folyjon a tejbe). Amikor 40 fokos, keverjük hozzá a joghurtot. Én egy habverővel kevertem el, fakanállal valahogy nem akart teljesen felolvadni.
  5. Töltsük az üvegbe és tegyük szárazdunsztba. Ehhez annyi kell, hogy az üveget csavarjuk valami rongyba (egy törölköző teljesen megfelel a célnak), majd jól zárjuk el egy hűtőtáskába (akuk ne legyenek benne, most meleget kell biztosítanunk a bacijainknak). Hagyjuk magukra őket egy éjszakán át. reggel vegyük ki az üveget a dunsztból és tegyük hűtőbe. Pár óra múlva már fogyasztható is.
A Facebookon is megtalálsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése