2017. január 2., hétfő

Nagymama sajtos pogácsája-zsírral


Igen, szigorúan zsírral. Ettől lesz nagyon-nagyon finom, és sokáig puha, autentikus nagyi ....... éppen ezért tisztelettel megkérlek, ha vajas, urambocsá' margarinos receptet keresel, kérlek keress tovább, mert ez bizony zsírral az igazi......próbáld csak ki vele, és meglátod......

(4cm es szaggatóval 75 db lett)

Hozzávalók
1 kg liszt
30 dkg zsír
1 tasak élesztő (vagy 5 dkg friss)
1,5 ek só
2 teáskanál cukor
2 ek tejföl
3 tojás
3 dl tej

1 tojás sárgája a lekenéshez
10 dkg sajt

Elkészítés:
  1. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. (Ha friss élesztőt használunk, előbb futassuk fel pici langyos tejben, a porélesztőt nem kell). Letakart tálban kb 40 percet kelesztjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sajtot lereszeljük.
    A tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra, tetejét éles késsel mindkét irányban bevagdossuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. Mindet egyesével megformázzuk kicsit a két tenyerünk között, hogy magasabbak legyenek, de ügyeljünk, hogy ne nyomjuk össze őket túlságosan. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, lekenjük tojással és a tetejére reszelt sajtot teszünk. Hagyjuk további kb 10 percet kelni. AZ előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nem tudom hány perc, nézni kell, de ne süssük túl.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése