2017. január 2., hétfő

Nagymama sajtos pogácsája-zsírral


Igen, szigorúan zsírral. Ettől lesz nagyon-nagyon finom, és sokáig puha, autentikus nagyi ....... éppen ezért tisztelettel megkérlek, ha vajas, urambocsá' margarinos receptet keresel, kérlek keress tovább, mert ez bizony zsírral az igazi......próbáld csak ki vele, és meglátod......

(4cm es szaggatóval 75 db lett)

Hozzávalók
1 kg liszt
30 dkg zsír
1 tasak élesztő (vagy 5 dkg friss)
1,5 ek só
2 teáskanál cukor
2 ek tejföl
3 tojás
3 dl tej

1 tojás sárgája a lekenéshez
10 dkg sajt

Elkészítés:
  1. A lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. (Ha friss élesztőt használunk, előbb futassuk fel pici langyos tejben, a porélesztőt nem kell). Letakart tálban kb 40 percet kelesztjük.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sajtot lereszeljük.
    A tésztát kinyújtjuk ujjnyi vastagra, tetejét éles késsel mindkét irányban bevagdossuk és kiszaggatjuk a pogácsákat. Mindet egyesével megformázzuk kicsit a két tenyerünk között, hogy magasabbak legyenek, de ügyeljünk, hogy ne nyomjuk össze őket túlságosan. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, lekenjük tojással és a tetejére reszelt sajtot teszünk. Hagyjuk további kb 10 percet kelni. AZ előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nem tudom hány perc, nézni kell, de ne süssük túl.

33 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet! Finom és szép lett a pogácsa. Alul-felül sütő, előmelegített villany sütőben, 200 fokon 30 perc alatt sült meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, de jó infó! 😘 épp sütöm😁

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Ha megosztja velünk talán eldönthetjük.....

      Törlés
    2. Kérlek osszd meg a receotedet.
      Köszi

      Törlés
    3. Köszönöm a receptet. 🥰

      Törlés
    4. Most lettem kész a pogival, valami csodálatos és istenien finom lett. Köszönöm a receptet!

      Törlés
  3. Nagyon finom mindig ezt sütöm ma is mivel a férjem katona

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Ki fogom próbálni, hétvégén gulyás mellé :)
    Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  6. Jól hangzik. Ma kipróbálom 🙂

    VálaszTörlés
  7. Ki hagytam a cukrot szerintetek igy is jo lesz ?:/

    VálaszTörlés
  8. Hálásan köszönöm a receptet egyszerű és nagyon finom pillanatok alatt elfogyott :)

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm, sokat ketestem, mire rátaláltam erre a receptre, ma ki is próbálom.

    VálaszTörlés
  10. Ma kifogom próbálni köszönöm a receptet. 🥰

    VálaszTörlés
  11. Füstölt szalonna kisült zsírjával is jó lesz remélem. Ma kipróbálom. 🙃

    VálaszTörlés
  12. Nagyon finom!!! Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a receptet! Lencseleves mellé sütöttem! Libazsírral😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagymamám a tyúk zsírt gyüjtötte! Fánkot, pogácsát csak azzal! :)

      Törlés
  14. Na lássunk hozzá ☺️

    VálaszTörlés
  15. Ha szárított èlesztőt használok,elèg 1 csomag? Mert az 2,5 dkg friss èlesztőnek felel meg,ès friss èlesztőböl 5dkg-ot ír a recept?!

    VálaszTörlés
  16. Most sül,a tèsztàm nagyon jól gyúrható lett!!!

    VálaszTörlés
  17. Ma kiprobalom, koszonom.

    VálaszTörlés
  18. Biztosan finom lesz.

    VálaszTörlés
  19. Nagyon finom nagyon könnyű dagasztani köszönöm a receptet! Csak ezt sütöm az idősek is imádják! Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés
  20. Nagyon jó recept!
    Nagyon jó lett a pogácsa!

    VálaszTörlés
  21. Ma kipróbáltam a receptet, nagyon jó lett, köszönöm

    VálaszTörlés
  22. Most lett kész... 3 tepsivel lett. Nagyon finom. Én már régóta mindent zsírral sütök, kifejezetten olyan receptet kerestem, ami zsírt ír margarin helyett. Pusszancs!

    VálaszTörlés