2015. január 15., csütörtök

Kakaós csiga

Mindenki kedvence készült ma nálam. Olyan édesség ez, mint a túró rudi....minden magyar szereti és hiányolja, ha elhagyja Magyarországot. Viszont míg a túró rudit lehetetlen előállítani házilag (tudom, hogy vannak receptek, de a "gyári" pont attól a sok vacaktól az igazi, az eredeti, ami benne van......a kakaós csiga azonban nagyon is jó otthon elkészítve, sőt!


Hozzávalók

1 kg liszt
15 dkg vaj
4 teáskanál szárított élesztő (vagy 5 dkg friss)
6 dl tej
2 tojás sárgája
8 ek cukor
2 csipet só

A töltelékhez
kakaópor
porcukor
olvasztott vaj


kb 2 dl tej
vanília
pici olvasztott vaj

Elkészítés:
  1. Ha friss élesztőt használunk, akkor pici cukorral futtassuk fel langyos tejbe, ha szárítottat, akkor tegyük egy pohárba és kb 1 centinyi vizet engedjünk rá.
  2. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt könnyű kalácstésztát gyúrunk.
  3. Letakarva meleg helyen kelesztjük kb 40 percet. Ekkor egy lisztezett felületen a kezünkkel kinyomkodjuk laposra, majd hajtogatjuk párszor. Visszatesszük a tálba és újrakelesztjük, amíg jó duplájára kel.
  4. Lisztezett felületen kinyújtjuk  kb fél centi vastagra ( az egészet egyszerre nyújtva egy jó nagy téglalapot kapunk, kb mint a hagyományos fa nyújtódeszka. ha nincs ekkora helyünk, akkor nyugodtan megfelezhetjük és készítsünk két rudat). A kinyújtott tésztát megkenjük olvasztott vajjal, jó vastagon meghintjük kakaópor és porcukor keverékével (1:1 arányban kevertem és pici szitán átszitáltam). A szélesebb felénél feltekerjük. kb 1,5-2 centi vastag szeletekre vágjuk. A tepsi alját megkenjük pici vajjal, belerakjuk a csigákat és előmelegített sütőben, 180 fokon megsütjük. Pár perccel mielőtt elkészülnének, minden csiga tetejére teszünk egy evőkanállal a vaníliával elkevert tejből. Visszatoljuk a sütőbe és további 1-2 percet sütjük még így..
  5. Ha kihűlt, a tetejüket megszórjuk porcukorral ....(már ha addig el nem fogy)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése