A Ferdinánd nem keverendő össze a darázsfészekkel, az dióval készül. A vaj természetesen helyettesíthető margarinnal, de ahogy Karcagon az öregek mondani szokták: "Ha nincs pénzed vajra, ne süss Ferdinándot!"
Hozzávalók
75 dkg liszt
9 tojás sárgája
5 dkg élesztő
csipet só
2 ek porcukor
tej
töltelék
40 dkg vaj
30 dkg porcukor
meglocsolni
tejszín
porcukor
vanília
Elkészítés:
- Az élesztőt pici langyos tejben felfutatjuk, majd a hozzávalókból tésztát gyúrunk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A vajat a porcukorral kikeverjük. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb 2-3 mm vastagra) és rákenjünk a porcukros vajat. Szélesebbik fele felől feltekerjük és 4-5 centis darabokra vágjuk.
- Egy sütőedényt (én üvegtálat vagy lábast javasolnék, a tortaformából ugyanis jó eséllyel kifolyik az olvadó vaj, illetve a tej) kikenünk vajjal és megszórjuk kristálycukorral. Szépen állítva belerakosgatjuk a csigákat. Ne rakjuk túl sűrűn, mert megnőnek. (a karcagiak szerint ezt mindenképpen lábasban kell sütni, semmiképp nem tepsiben)
- Még egyszer kelesztjük őket, ezalatt a sütőt előmelegítjük 175 fokra. Mielőtt betolnánk a sütőbe öntsük nyakon a langyos tejszín, porcukor és vaníliás cukor keverékével....
- Mikor szépen megsült, azonnal vegyük ki a sütőedényből, később ugyanis képtelenség. Hagyjuk langyosra hűlni fogyasztás előtt.
Szia! Nagy örömmel olvastam a Ferdinánd történetét, ezért úgy határoztam, hogy elkészítem.
VálaszTörlésNagy tisztelettel szeretném megkérdezni, Hogy mennyi tej kell bele. Én a recept szerint fogtam neki 1 dl tejjel. De annyira száraz volt a tészta, hogy fel sem vette a lisztet, így tettem bele még 4 dl tejet és 5 dkg vajat.
Nekem úgy tűnik mintha kimaradt volna valami a receptből, mert 75 dkg liszthez nagyon kevés a kilenc tojássárgája és a pici tej. Vagy én csináltam valamit rosszul?