2015. február 2., hétfő

Kefíres lángos

Mivel nem élek Magyarországon, ezért akkor eszünk lángost, ha sütök. Márpedig mindenki nagyon szereti, különösen Eszterem, ő akár hetente is megenné. Ezért elég gyakran sül. Ezt a receptet még anyukámtól tanultam, akinél ez nyári csemege volt, meglehetősen gyakran, pedig a Balaton parton éltünk, ez a kefíres változat köszönő viszonyban sincs a rablósoron árult változattal, sokkal-sokkal finomabb.

Hozzávalók
 1 kg liszt
6 dl kefír
2 tojás
2 ek só
5 dkg élesztő

Elkészítés:
  1. Az élesztőt langyos tejben pici cukorral felfutatjuk.
  2. A hozzávalókból tésztát dagasztunk és 6 órán át hideg helyen kelesztjük (én simán meleg helyen szoktam duplájára keleszteni, így egy óra is elég neki)
  3. Kinyújtjuk 1-1,5 centi vajtagra. Nagy méretű bögrével, szaggatóval stb kiszaggatjuk, konyharuhával letakarva egy jó 20 percet kelesztjük még őket.
  4. Olajat hevítünk nagy méretű, lapos edényben, legyen jó forró.
  5. A megkelt tésztákat egyesével olajos kézzel, körkörös mozdulatokkal széthúzzuk ügyelve, hogy ne szakadjon el. A forró olajban hirtelen kisütjük (meg kell fordítani egyszer). KOnyhai törlőkendőre szedve hagyjuk a maradék olyajat lecsorogni róla (én állítva szoktam tenni őket egy tálba) és azon melegében fogyazstjuk.
  6. Feltétnek ki-ki ízlése szerint tehet rá tejfölt, sajtot+ tefölt vagy akár foghaymát is. Ehhez egy gerezd foghagymát le kell reszelni és engedni rá egy kicsi vizet.
  7. A tésztát nyugodtan le is fagyaszthatjuk szaggatás után. Ha ez a terv, akkor rakjuk őket egy tálcára úgy, hogy ne érjenek össze, betesszük a fagyasztóba. Mikor megfagytak utána már nyugodtan egybe lehet őket tenni egy zacskóba. Mikor sütni akarjuk csak kivesszük lisztezett felületre tesszük. Kb 1,5 óra alatt kiolvad, ez alatt meg is kel. Süthető is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése