2015. március 26., csütörtök

Erdélyi tárkonyos húsgombócleves


Judit, a Kincsesbarlang blog írója a szervezője a VKF 71. évfordulójának, aminek témája a Kedvenc szakácskönyvem.
Megmondom őszintén, ez a téma nagyon közel áll hozzám, bár amennyire könnyűnek látszik, pont annyira nehezíti meg a dolgomat a szakácskönyv-gyűjtési mániám. A magam 33 éve alatt sikerült szert tennem egy kb 120 darabos gyűjteményre úgy, hogy a vega könyveket már el is ajándékoztam belőle. Így viszont eléggé nehéz választani egy könyvet és abban egy receptet.....mondhatni lehetetlen, ezért lesz még egy hamarosan, mert azt tényleg nagyon szeretjük.
Ma Liscsinszky Béla: Főzzünk magyarul című könyvére esett a választásom. Valami tartalmasra vágytam a sok betegség után, ami azonban eléggé gyorsan elkészíthető is, de kellően tápláló is.....mindenképpen levest kerestem. Így lett Erdélyi tárkonyos húsgombócleves a "pályamű". Szoktam sokszor tárkonyos levest főzni (Tárkonyos csirkeragulevest), most egy újabbal bővült a repertoár. Nekem új volt ez az étel, de biztosan nem utoljára készítettem.

(A receptet szó szerint kimásolom a könyvből)

Hozzávalók

25 dkg darált sertés vagy borjúhús
1 zsemle
1 tojás
1 csokor petrezselyem
15 dkg tisztított sárgarépa
15 dkg fehérrépa
5 dkg zellergumó
8 dkg vöröshagyma
fél dl olaj
1 teáskanál pirospaprika
5 dkg friss vagy 1 teáskanál szárított tárkony
2 dl tejföl
1 evőkanál liszt
1 teáskanál 5%os borecet
só, őrölt bors

Elkészítés:
  1. A húst sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük és alaposan összegyúrjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlével és a tojással. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle.
  2. Felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra szelt sárgarépát, fehérrépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával és felengedjük 1,2 liter vízzel. Kissé megsózzuk, amikor felforr, egyenként beletesszük a gombócokat és lassú tűzön 25 percig főzzük.
  3. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a liszttel, finomra vágott tárkonnyal, ecettel, valamint fél dl langyos vízzel simára kevert tejfölt, összeforraljuk és azonnal tálaljuk.

1 megjegyzés: