Hozzávalók
A tésztához
10 tojás fehérje
350g cukor
300 g darált dió
100 g liszt
A krémhez
1 vanilia puding
4 dl tej
100 g cukor
160 g darált dió
200 ml tejszín
40 ml rum
A díszítéshez
250 g porcukor
1 tojás fehérje
50 g étcsoki
100 g darált dió
1 el olaj
100 ml tejszínhab (én ezt egyenlőre lespóroltam)
Elkészítés:
- A 10 tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a cukrot, majd óvatosan beleforgatjuk a liszt és a dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában kb 10 perc alatt 180 fokon 5 lapot sütünk belőle. (én megmértem a tészta mennyiségét és elosztottam 5tel, nekem macerásnak tűnt ötször végigcsinálni a fentebb leírt folyamatot.)
- A krémhez a a pudingból és a tejből a cukorral sűrű pudingot főzünk. Mikor megfőtt, én azon melegében kevertem hozzá egy zacskó zselatint, mert emlékszem első alkalommal nagyon folyós lett a krém, alig lehetett vele dolgozni. Továbbá a tejszín kivételével minden további hozzávalót hozzákevertem még azon melegében és így hagytam teljesen kihűlni. Mikor kihűlt, óvatosan hozzákevertem a felvert tejszínt is.
- Megtöltjük a lapokat. Célszerű a legalsó alá sütőpapír/alufólia-csíkokat tenni, hogy ne kenjük össze díszítés közben a torta környékét. Mikor az egész kész, egyszerűen csak kihúzzuk őket. Szóval rétegezzük a lapokat a krémmel (a tetejére nem kell krém) végül a maradékkal az oldalát is bevonjuk. Én ezután egy jó órára betettem a hűtőbe.
- A tetején lévő fehér mázhoz a tojásfehérjét lazán felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a torta tetejére kenjük. (megjegyzés: mivel ez híg konzisztenciájó royal icing, ezért gyorsan kell vele dolgozni, mert levegőn hamar szárad. Így én előbb felolvasztottam a csokit, amit kicsi lyukú író csővel (mi a writing tube magyarul???áhhh) felszerelt díszítőzsákba tettem (semmi fancy, sima sütőpapírból csináltam), csak hogy készen legyen, mire a royal icing a torta tetejére kerül. Sajnos így sem sikerült elég gyorsan dolgoznom, ami látszik is a képen, nem baj, majd legközelebb.....
- Szóval a porcukorral elkevert felvert tojásfehérjét a torta tetejére kenjük és a csokival párhuzamos csíkokat húzunk rá. Egy hegyes micsodával (Csingiling után szabadon)....mondjuk hústűvel, fogpiszkálóval, ilyesmi.....ellentétes irányú, a csokicsíkokra merőleges vonalakat karcolunk rá. Ez adja az elhúzott mintát. (nagy igyekezetemben kimaradt a csokiból az olaj, de igazából nem hiányzott)
- A torta oldalát darált dióval díszítjük. A tetején körbe a szélére pedig tejszínhabból díszítést nyomunk. (valószínűleg azért, hogy eltüntessük a lefolyt royal icing nyomait, én ezt lespóroltam, ezért látszik a megfolyás sajnos)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése