2015. március 27., péntek

Barátfüle, avagy lekváros derelye

Nehéz hozzávalómennyiséget írni ehhez a recepthez, hiszen itt aztán tényleg nagyban függ, hogy mennyi kell belőle...én 6 emberre főzök, az általam megadott mennyiségből nagyjából 40 darab lett, ami elég sok......igazából mindegy is, az arány a lényeg: mérjük meg az áttört krumplit és annak pontosan a fele a liszt mennyisége...tojás annyi kell, hogy összeálljon (1 vagy 2), a cukor pedig szintén az ízlésünkön múlik.
Én most sütésálló lekvárt használtam, mert csücsült egy doboz felbontva a hűtőben, de bármilyen lekvárral készíthető, bár minél keményebb, annál kisebb az esélye, hogy kifolyik.

Hozzávalók( kb 40 darabhoz)

1,2 kg főtt, áttört krumpli
60 dkg liszt
2 tojás
egy csipet só
10 deka cukor

lekvár

zsemlemorzsa
pici olaj

Elkészítés:
  1. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A zsemlemorzsát egy nagyon-nagyon pici olajon folyamatosan kevergetve egy serpenyőben megpirítjuk.
  3. A kihűlt krumplihoz adjuk a többi hozzávalót és egységes masszát gyúrunk belőle (ha maradna benne nagyobb krumplidarab, azt vegyük ki)
  4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb fél centi vastagra, nagyobb kör alakokat szaggatunk belőle. Minden körközepére teszünk egy kis lekvárt (ne menjen a széléhez), a kör szélét körben megkenjük egy pici vízzel, majd félbehajtjuk és a széleket jól összenyomkodjuk. Mindkét oldalát lisztbe forgatjuk és forrásban lévő vízben kifőzzük. Akkor jó, amikor feljön a víz tetejére. Beleforgatjuk őket a zsemlemorzsába és porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése