2015. április 8., szerda

Házi kolbász


Először adtuk a felnőtt fejünket kolbásztöltésre. Gyerekkoromban részt vettem ugyan számos disznóvágáson, általában, mint csendes megfigyelő....és hát pesti férjem lévén neki sincsenek mélyenszántó emlékei a témában.
Lassan 5 éve, hogy kaptam egy Kitchenaid mixer, amihez lehet venni darálót és kolbász töltő kiegészítőt is. Már egy ideje szemezünk a problémával, egyre közelebb kerültünk hozzá, miután január óta itthon sül a kenyér. Még egy "kolbász-könyvet" is beszereztünk a biztos siker reményében....van benne vagy 100 recept, mind nagyon ígéretes, mi azonban arra jutottunk, hogy kezdjük először egy olyannal, amit ismerünk.....így töltöttünk mi múlt pénteken először életünkben hagyományos magyar sütnivaló kolbászt (lévén füstölőnk nincs, így mind a fagyasztóban végezte, a próbasütést kivéve) Angliában vásárolt húsból egy nagyjából 5 m2-es konyhában......semmi sem lehet akadály.
Rengeteg receptet átböngésztünk, végól a sokból magunk "csináltunk" egyet......szerintem nagyon finom lett, bár kissé fűszeres, de ezt egyáltalán nem bánjuk. A borsot és a köményt magunk őröltük egy használaton kívüli kávédarálóban, lévén őrölt köményt nem lehet kapni, a bors mennyiségét meg egy picit elnéztem vásárlásnál.

Hozzávalók

5kiló sertéshús (zsírosabb)
1 kiló füstölt kenyérszalonna
5 fej fokhagyma
10 dkg só
5 dkg bors
10 dkg pirospaprika
1 ek őrölt kömény
(ha kissé csípőset szeretnénk, akkor egy kis csípős pirospaprikát adjunk hozzá)

disznóbél

Elkészítés:
  1. A húst és a szalonnát nagyobb kockákra vágjuk és vegyesen ledaráljuk (azért vegyesen, mert a szalonna magában inkább pépesedik, mint darálódik), a fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük.
  2. Egy nagy edényben a húshoz adjuk a fűszereket és jó alaposan összedolgozzuk (legalább 20-30 perc gyúrmázás)....érdemes töltés előtt megkóstolni, ekkor még lehet korrigálni.
  3. A beáztatott belet felhúzzuk a töltőfejre óvatosan, hogy ne szakítsuk ki. a végére csomót kötünk és beletöltjük a befűszerezett húst. Mikor elég hosszúnak érezzük a kolbászunkkal, akkor kis ráhagyással elvágjuk a belet, erre a végére is kötünk egy csomót. Egy tű segítségével jó sűrűn megszúrkáljuk, hogy a beletöltött levegő sülés közben távozni tudjon (meg a zsír)...
  4. Mehet a sütőbe (vagy a fagyasztóba)
Nekünk ebből a mennyiségből ennyi lett (plusz 2 további tekercs, ami a fotózás idejére már a sütőben volt):

Sütéséhez egy tepsi aljába nagyobb cikkekbe vágott krumplit rakunk, rátesszük a kolbászt, befedjük alufóliával és 180-200 fokon megsütjük. Mikor a krumpli puha, vegyük le a fóliát és süssük pirosra a kolbász mindkét oldalát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése