Hozzávalók
A raguhoz
1 fej vöröshagyma
200 g zeller
200 g sárgarépa
1 kis csokor petrezselyem
50 g húsos füstölt szalonna
4 ek olivaolaj
800 g sertés- és marha darált hús vegyesen
1 dl vörösbor
2 ek paradicsompüré
2 doboz darabolt paradicsom (2*400 g)
fél th szárított oregánó
fél tk szárított kakukkfű
só, bors
egy kiskanál cukor
1 ek vaj
A besamellhez
1,1 liter tej
100 g vaj
100 g liszt
szerecsendió. só
vaj
lasagne lap
sajt
Elkészítés:
- A raguhoz a hagymát és a zöldségeket apróra vágjuk (én géppel csináltam). A szalonnát kisütjük az olivaolajon, rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, és sokszor megkeverve morzsalékosra pirítjuk. Hozzáadjuk az aprított zöldségeket, összekeverjük. Beletesszük a paradicsompürét, a paradicsomot és a vörösbort, és fedő alatt fél órát pároljuk. Fűszerezzük a zöldfűszerekkel, ha szeretnénk tegyük bele a felszeletelt gombát is. További legalább fél órát főzzük. Miután elzártuk keverjük hozzá a cukrot és a vajat.
- A besamellhez olvasszuk meg a vajat egy edényben, dobjuk rá a lisztet, keverjük csomómentesre, öntsük fel a tejjel és folyamatos keverés mellett főzzük sűrűre (habverővel keverjük, akkor nem csomósodik be). Végén ízesítjük sóval és szerecsendióval. Hűtőfürdőben, kevergetve kihűtjük.
- Egy nagy és mély tepsi alját kivajazunk. Teszünk bele egy vékony réteg ragut és besamellt. Ráteszünk egy réteg tésztalapot (nem kell előfőzni), arra besamellt, majd húsos ragut, amit megszórunk sajttal. Újabb tészta réteg következik. Ezt ismételjük addig, amíg összesen 4 rétegnyi tésztánk van. A legfelső tésztákra már csak besamell és sajt kerül. Mehet a sütőbe 180 fokra, ahol kb 1 óra alatt megsül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése