Igaz, hogy ez az étel bográcsban a legfinomabb, lévén juhász-ételről van szó,azért fazékban is nyugodtan elkészíthető. Egyetlen titka van a jó birkapörköltnek: a húst teljesen meg kell tisztítani a faggyútól. Ez kicsit macerássá teszi az előkészítést, de nem érdemes megspórolni az időt rajta, mert ha rajtahagyjuk, akkor nagyon el tudja rontani a végeredményt.
Számoljunk dupla mennyiségű hússal vásárlásnál, mint amennyiből pl disznópörköltet főznénk, ugyanis a birka főzés közben felére esik össze. Nagyon jót tesz a pörkölt ízének, ha egy darab csontos részt is főzünk bele.
Ne öntsünk rá vizet, a birkát vörösborral kell főzni
Hozzávalók 4 személyre
legalább 2 kiló birkahús
1 nagy fej vöröshagyma
olaj
2 teáskanál pirospaprika
1 szelet paprika
1 paradicsom
vörösbor
só
bors
Elkészítés:
- A húst megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk.
- A hagymát apróra felkockázzuk és kis olajon a paprikaszelettel és a paradicsommal picit megdinszteljük (ha bográcsban készítjük, akkor használjunk nyugodtan 2 fej hagymát, 1 teljes paprikát és 2 paradicsomot, nem baj ha sok lesz belőle, remekül fagyasztható)
- Rádobjuk az őrölt pirospaprikát, elkeverjük, öntünk rá egy pici vörösbort, beletesszük a húst, sózzuk-borsozzuk izlés szerint, elkeverjük, majd felöntjük annyi vörösborral, ami ellepi. Ha gyereke vannak, akkor is nyugodtan készíthetjük borral, az alkohol ugyanis elpárolog főzés közben. Fedő alatt készre főzzük
- Sós vízben főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése