2011. május 31., kedd

Birkapörkölt

Sokan nem szeretik.........főleg azok, akik még nem kóstolták. Nálam ez annyira az abszolút favorit, hogy még az esküvői menünk is ez volt. Persze a biztonság kedvéért volt töltött hús is, nehogy valaki éhen maradjon, mert a násznép 90 %a soha nem evett még birkát........de azért büszke vagyok rájuk, mert végül szinte mindenki megkóstolta és az egész elfogyott, nem úgy a töltött hús, azt még fél év múlva is ettük.
Igaz, hogy ez az étel bográcsban a legfinomabb, lévén juhász-ételről van szó,azért fazékban is nyugodtan elkészíthető. Egyetlen titka van a jó birkapörköltnek: a húst teljesen meg kell tisztítani a faggyútól. Ez kicsit macerássá teszi az előkészítést, de nem érdemes megspórolni az időt rajta, mert ha rajtahagyjuk, akkor nagyon el tudja rontani a végeredményt.
Számoljunk dupla mennyiségű hússal vásárlásnál, mint amennyiből pl disznópörköltet főznénk, ugyanis a birka főzés közben felére esik össze. Nagyon jót tesz a pörkölt ízének, ha egy darab csontos részt is főzünk bele.
Ne öntsünk rá vizet, a birkát vörösborral kell főzni

Hozzávalók 4 személyre

legalább 2 kiló birkahús
1 nagy fej vöröshagyma
olaj
2 teáskanál pirospaprika
1 szelet paprika
1 paradicsom
vörösbor
bors

Elkészítés:
  1. A húst megtisztítjuk és nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A hagymát apróra felkockázzuk és kis olajon a paprikaszelettel és a paradicsommal picit megdinszteljük (ha bográcsban készítjük, akkor használjunk nyugodtan 2 fej hagymát, 1 teljes paprikát és 2 paradicsomot, nem baj ha sok lesz belőle, remekül fagyasztható)
  3. Rádobjuk az őrölt pirospaprikát, elkeverjük, öntünk rá egy pici vörösbort, beletesszük a húst, sózzuk-borsozzuk izlés szerint, elkeverjük, majd felöntjük annyi vörösborral, ami ellepi. Ha gyereke vannak, akkor is nyugodtan készíthetjük borral, az alkohol ugyanis elpárolog főzés közben. Fedő alatt készre főzzük
  4. Sós vízben főtt burgonyával és savanyúsággal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése