2015. december 23., szerda

Cseh kifli

Nagyjából ezer éve vettem, még Magyarországon ezeket a kifliformákat, amiket most a gyerekeim, karácsonyi kiszúrók után kutatva megtaláltak a sütis dobozomban. Még ennél is régebben lapul a recept a még gyerekkoromban, kézzel írt kis kék könyvemben arra várva, hogy egyszer sorra kerüljön. Hála a gyerekeim kíváncsiságának az idén karácsonykor újra asztalra kerül ez a régi klasszikus, amit annyira egyszerű elkészíteni, hogy ezután biztosan nem merül feledésbe nálunk.

Hozzávalók 40 darabhoz

30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
1 tojás
vanília (cukor vagy aroma)
egy csipet sütőpor

Elkészítés:
  1. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a többi hozzávalót is.
  2. Minden formát megtöltünk a tésztából egy adaggal (a formát nem kell se kivajazni, se lisztezni, nem fog beleragadni), tepsi rakjuk őket szépen sorban és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük őket. 
  3. Pár percet hagyjuk őket a formában állni miután kivettük a sütőből, majd óvatosan rácsra borogatjuk őket és hagyjuk teljesen kihűlni. Tetejüket megszórjuk porcukorral (vagy végeit márthatjuk csokiba is).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése