2016. június 20., hétfő

Zserbó pite

Újabb hónap, újabb Blogkóstoló játék, immár a 29.,  aminek a házigazdája ezúttal Fűszermánia Gabi, aki Évát, a Takarékos konyha háziasszonyát sorsolta nekem. Évánál választani szinte lehetetlenség, rengeteg recept között vaciláltam, mire teljesen véletlenül találtam erre a pitére. Külön örültem neki, hogy ilyen torta-szerű, ugyanis mi ma apák napját ünneplünk, így gyorsan el is készítettem, mielőtt újra felülbírálnám a korábbi döntést. Mindenesetre biztosan nem utoljára voltam Éva vendége, túl sok jó recept maradt nála, ami kipróbálásra vár....és ráadásul még takarékos is. Köszönöm a játékot Gabinak, Évának pedig a remek receptet.Isteni finom volt APa


Hozzávalók

A tésztához
10 dkg vaj
20 dkg liszt
1 ek porcukor
1 tojás sárgája
2 ek hideg víz

A töltelékhez
sárgabarack lekvár

20 dkg darált dió
vanília
1 db tojás+ 1 tojás fehérje
8 dkg cukor
1 ek kakaópor
1 dl tejszín
1/2 cs sütőpor
5 dkg liszt
pici rumaroma

100 g tortabevonó csoki
1 ek étolaj

Elkészítés
  1.  A durvára darált diót zsíradék nélkül egy serpenyőben megpirítjuk és hagyjuk kihűlni.
  2. A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt meggyúrjuk a tésztát. Egy 24 cm-es piteformát kivajazunk és kézzel egyenletesen belenyomkodjuk a tésztát (nekem ez a Jamie féle módszer jobban bejött vajas tésztáknál, mint a hagyományos tegyük hűtőbe, aztán nyújtsuk ki, ugyanis igy nincs leeső, elszakadó tészta), szóval miután belenyomkodtuk a formába tegyük hűtőben fél órára.
  3. Ezalatt az idő alatt a kihűlt diót daráljuk finomra (de előtte vegyünk ki belőle egy picit a későbbi díszítéshez). Az egész tojást keverjük fehéredésig a cukorral, adjuk hozzá a vaníliát, a kakaóport, a liszttel elkevert sütőport. a tejszínt és a rumaromát, majd robotképpel keverjük simára. Fakanállal forgassuk bele a darált diót és a felvert fehérjét is. 
  4. Miután letelt a fél óra, vegyük ki a tésztát a hűtőből, tegyünk rá egy sütőpapírt, amire rászórjuk a sütőbabot (akinek nincs ilyen, nyugodtan tegyen rá igazi nyers babot) és toljuk 15 percre 180 fokra előmelegített sütőbe. 15perc után vegyük ki, vegyük le róla a papírt a babbal, kenjük meg baracklekvárral, majd simítjuk rá a diós krémet. További 30 percre tegyük vissza a sütőbe. 
  5. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni.
  6. Olvasszuk fel a csokit gőz felett az olajjal és kenjük a kihűlt pite tetejére, szélét és közepét díszítsük a félretett pirított dióval.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett! Kíváncsian vártam hogy mit választól, jól döntöttél ez valóban nagyon finom! Örülök hogy ízlett, egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a lehetőséget, tényleg nagyon finom volt, bátran ajánlom bárkinek. Kíváncsian várom a következő fordulót.

      Törlés