2011. február 24., csütörtök

Kolozsvári rakott káposzta


Hozzávalók

1 kg savanyú káposzta
0,5 kg darált hús
2 fej vöröshagyma
pici olaj
só, bors, pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
1 bögre rizs
1,5 bögre víz
füstölt kolbász
szalonna
tejföl

Elkészítés
  1. A savanyú káposztát, ha szükséges átmossuk, majd pici vízzel megpároljuk. Épp csak annyira, hogy ne legyen ropogós.
  2. A hagymát lereszeljük, kis olajon üvegesre sütjük, ráteszünk egy kiskanál pirospaprikát, majd a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát és folyamatosan kevergetve megsütjük.
  3. A rizst egy kis olajon fehéredésig sütjük (folyamatosan kevergetve), majd felöntjük 1,5 bögre hideg vízzel, megsózzuk, befedjük és lassú tűzön puhára főzzük.
  4. A kész húst és a kész rizst összekeverjük (nem kell tovább főzni együtt)
  5. A kockákra vágott szalonnát megpiritjuk.
  6. Hőálló tál (tepsi) aljára tesszük a káposzta 1/3át, rá a rizses hús felét, erre felkarikázott kolbászt, majd egy kis tejfölt kenünk rá. Erre jön a káposzta másik harmada és megismételjük az előbbieket. A tetejérte tesszük a maradék káposztát, megkenjük tejföllel, rászórjuk a megpirított szalonnát és előmelegített sütőben 180 fokon kb 20-25 perc alatt pirosra sütjük (nem kell rá alufólia, hisz minden összetevője már előzőleg megfőtt)


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése