2016. július 18., hétfő

Sváb kovászos uborka

Nos, szeretnék eloszlatni néhány, tévesen keringő információt a kovászos uborkáról. Az első, hogy csak melegben, napon lehet készíteni. Én Angliában élek, nos itt minden van csak meleg nincs, napsütés meg aztán pláne meglehetősen ritkán.........mégis teljes sikerrel elkészült a kovászos uborka. Kicsit ugyan lassabban érik meg, mint az ablakbana tűző napon, nade miért is annyira sűrgős 2 nap alatt elkészülnie? Még az igazi magyar nyári melegben is ajánlatos inkább árnyékban érlelni...... 20 fok körüli hőmérséklet elég neki.
A másik mítosz, hogy tegyünk kenyeret a tetejére.....kérem szépen, a kovászolódáshoz nem kenyér kell, hanem keményítő. Ergo bármivel lehet kovászolni aminek magas a keményítő-tartalma......krumplival pl....vagy meggyfaággal. A krumpli a legkézenfekvőbb dolog, ami bármelyik háztartásban elérhető....na jó, a kenyér is ilyen, de a "bolti" kenyérben ki tudja mi van, miért tennénk hát azt a sok ki-tudja-mit a készülő savanyúságunkhoz?
Aztán az sem igaz, hogy csak a szép, nagy 5 literes üvegben lehet kovászos uborkát készíteni.....ugyanis gyakorlatilag bármiben lehet, a folyamat az edény alakjától, méretétől és anyagától függetlenül végbe fog menni.

Hozzávalók
uborka
kapor
fokhagyma
krumpli

víz

Elkészítés:
  1. Az uborkát legalább 5 lé vízben megmossuk. Szerintem teljesen felesleges bevagdalni a végeit, de persze kik-ki cselekedjen ízlése szerint.
  2. A kimosott üvegünk aljára rakunk egy adag kaprot, arra néhány darab krumplikarikát, erre állítgatjuk az uborkákat. Rakjuk jó szorosan őket. Az uborkák közé dugjunk megtisztított fokhagymagerezdeket. A tetejére újra egy sor krumplit rétegezzünk, majd az egészet egy újabb sor kaporral zárjuk le.
  3. Langyos vízben feloldjuk a sót. Minden literhez egy evőkanállal kell adni. Felöntjük vele az uborkát, tetejére tegyünk egy kistányért (vagy bármit ami lefedi, hogy ne tudjon belemenni semmi, de nem zár légmentesen).....célszerű alá is tenni egy edényt, hogy a távozó lé ne folyjon szanaszét. Hőmérséklettől függően 2-5 nap alatt készre érik. Kiszedjünk belőle a kaprot és a krumplit és behűtve fogyasztjuk.
  4. Eltehetjük télire is. Ehhez mikor megérett, szedjük ki az uborkákat és mossuk meg. A levet szűrjük le és forraljuk fel. Tegyük őket vissza egy sterilizált üvegbe, öntsük fel a lével, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtalálsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése