2011. június 16., csütörtök

Répás avokádópüré

Most kicsit rendbontó leszek a magyar védőnőkkel szemben, ugyanis az avokádó, déligyümölcs révén elvileg 1,5 éves kortól adható-szerintük. Angol kollégáik szerint viszont az elsők között a papayával és a mangóval egyetemben. És hogy miért hiszek én ez esetben az angoloknak? Mert a banán és a narancs is déligyümölcs, márpedig a narancs a magyar ajánlás szerint is 4 hóstól, de 6tól mindenképp, a banán pedig elvileg 7 hónaptól adható, mégis sokan az első ételek között adják..........és akkor had mutassam be pár szóban az avokádót,( a szöveg a HáziPatika oldaláról származik származik):

Az avokadót (Persea americana) spanyol hódítók a XVI. században hozták be Mexikóból Európába. A babérfélék családjába tartozik, trópusi fán termő gyümölcs. Színe zöldes fekete, alakja körteformájú, héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek.
Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az avokádó magas olajtartalmánál fogva kiváló bőrápoló szer a kiszáradt bőrre. Általában érzékeny típusú bőrre alkalmazzák. Segítséget nyújt ekcéma megelőző kezelése esetén és csökkenti a koleszterinszintet.
A gyümölcs magjából gyógyszirupot állítanak elő, amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére. Az avokádó olaj táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalmának köszönhetőben jó az ekcéma kezelésére.


Fogtam egy jó érett avokádót, felét megpucoltam, leturmixoltam és kevertem hozzá 2 jégkockányi kiolvasztott répapürét. (készítését itt megtalálod)............semleges ízének köszönhetően azonban gyakorlatilag bármivel keverhető

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése