2011. június 20., hétfő

Zöldségleves babáknak, avagy az első IGAZI étel

Sok újdonság van ebben az egyszerű ételben Eszterkémnek. Először is van benne egy új zöldség, a petrezselyem, gyökér és a zöldje is. Aztán ez nálunk az első, ami  rendes étel, olyan, amit akár egy felnőtt is ehet. Azért mégis babaverzió, mert nincsen benne só, de ezt leszámítva majdnem teljesen ilyet főzök a nagyoknak is. Ez az első leves, nem párolt zöldség, vagy azok keveréke, hanem a lé ugyanolyan része a baba ételének. Végül, de nem utolsó sorban ez az első eset, hogy apró darabok vannak az ételben, nem teljesen pép (persze nyugodtan lehet teljesen pépesíteni is)
Félig-meddig újdonság benne az olaj is. Én most tettem bele először, de a kekszben már volt, így Eszternek mégsem teljesen új.

Hozzávalók
2 kisebb répa
1 petrezselyem gyökér
1 közepes krumpli
fél marék borsó
egy kisebb édeskömény (tudom, hogy ezt Magyarországon nehéz beszerezni, ha nem sikerül, akkor nyugodtan helyettesíthető egy kis darab zellerrel vagy elhagyható)
1 teáskanál olivaolaj
3 dl víz
4-5 petrezselyemzöld-vég

(ha a baba találkozott már vele, akkor egy kb fél centi vastag vöröshagyma karika vagy egy kisebb póréhagyma fehér része, illetve egy gerezd fokhagyma)

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, összedaraboljuk és a vízben feltesszük főni(a petrezselyemzöld kivételével). Beletesszük az olivaolajat is és puhára főzzük a zöldségeket. Ha megfőtt, tegyük bele a petrezselyemzöldet és hagyjuk állni kicsit. Turmixoljuk kellően pépesre vagy darabosra.
Ha sűrűbbre szeretnénk, akkor dobjunk a már kész levesbe egy-két evőkanál rizsport, az felszívja a levet.
Később adhatunk hozzá főtt csirkemellet is.
Ebből a mennyiségből kb 4 adag lesz, a maradékot kis dobozokban adagonként fagyasszuk le. (nálam nem maradt, mert a fiam megette egy kis sózás után)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése