Régóta bántja már a fantáziámat ez a leves, nem is igazán tudom, hogy miért. Egyszerűen tetszik a neve. Ma jött el az ideje, hogy a szakácskönyv helyett a leves is az asztalra kerüljön (igen, az olasz szakácskönyveim egyik példánya állandóan az asztalon van)............átnéztem vagy 10 könyvet, megannyi honlapot különböző nyelveken és arra jutottam, hogy a minestrone leves egy gyűjtőnév, mivel a variációk száma végtelen. Gyakorlatilag tésztás bableves rengeteg zöldséggel, aztán ezen túl bármi belefér, ami otthon található. Olaszország egyes vidékein szalonnával is készítik, aztán van többféle elnevezése is évszaktól függően, sőt még a bab is lehet akár barna (borletti) vagy fehér (Cannellini). A fűszerezése sem egységes, tesznek bele mindenféle zöld fűszert attól függően hol készül (oregánót, majorannát, bazsalikomot, stb). Tartalmasabbá tésztával teszik, de az is sokféle lehet........talán az egyetlen pont, amiben minden általam látott recept megegyezik, az a paradicsom (természetesen, hiszen olasz).....szóval ilyen tág szabályok között én így készítettem el a sajátom Minestrone-mat.
Hozzávalók
1 doboz cannellini bab
1 doboz hámozott paradicsom
1 közepes cukkini
4 kisebb sárgarépa
1 fehérrépa
2 szál szárzeller
1 póréhagyma
1 marék zöldborsó
2 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
kb 1,5 liter víz
1 bő marék makarónitészta
himalájasó
bors, oregáno, bazsalikom
petrezsejemzöld
reszelt parmezán
Elkészítés
- A zöldségeket megtisztítjuk és apró darabokra vágjuk. Egy fazékban összekeverjük az összes zöldséget (kivéve a paradicsomot) és az olivaolajon pirítani kezdjük. Sózzuk-borsozzuk, ráöntjük a paradicsomot is, felöntjük vízzel, fűszerezzük és kb 20-25 percig főzzük. Hozzáadjuk a tésztát és készre főzzük
- Reszelt parmezánnal tálaljuk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése