Itt a szederszezon, sütni kell belőle valamit........ma egy sajttortára esett a választás, mivel volt itthon a tegnapi sajtgyártás melléktermékeként egy jó fél kiló friss ricottám.
Hozzávalók
Az alaphoz
40 dkg darált keksz (diggestiv)
25 dkg vaj
15 dkg porcukos
a Sajtos réteghez
50 dkg natúr, friss sajt (nálam ricotta)
2 dl tejföl
1 biocitrom reszelt héja
4 tojás
15 dkg cukor
pici vanília (vagy egy vaníliás cukor)
A szederzseléhez
20 dkg szeder
1 dl víz
3 ek cukor
1 ek kukoricakeményítő (vagy ugyanennyi vamíliás puding)
Elkészítés:
- Először a szederzselét készítsük el. Ehhez a megmosott szedret egy lábasba tesszük, aláöntjük a vizet, hozzáadjuk a cukrot, és pár percig főzzük. Csak amíg a cukor elolvad. Tűzről levéve megturmixoljuk.A kukoricalisztet/vaníliás pudingot egy pici lével csomómentesre keverjük és a tűzre visszatéve besűrítjük vele a gyümölcsöt. hagyjuk kihűlni.
- Amíg a gyümölcs hűl, addig addig az alap hozzávalót összegyúrjuk és egy kivajazott, 26 centi kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. 150 fokra 15 percre sütőbe tesszük. Picit elősütjük.
- Amíg az alap sül, addig összekeverjük a sajtos réteg hozzávalót. Kivesszük a sütőből a tortaalapot, rákenjük a sajtos krémet, a tetejére pedig a szedres zselét. Egy villa segítségével márványosra keverjük a felső két réteget. (nem kell nagyon összekeverni)
- Visszatesszük a sütőbe és 140 fokon 50-55 perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a formában hülni egy 20 percet, majd kitesszük belőle és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése