A Ma délelőtti sétán sikerült újabb 2,5 kiló szedret begyűjtenünk, így készült sütemény is, illetve pár üveg jam is.
Ez a sütemény a Hairy Biker receptje alapján készült.
A custard nem más, mint az angolok vanília sodója (egy icipici brandy-vel az igazi)
Hozzávalók
400 g szeder
3 alma
2 teáskanál fahéj
100 g cukor
180 g kemény vaj
175 g liszt
1 tk fahéj
75 g cukor
35 g zabpehely
A custard-hoz
0,5 l tej
4 tojás sárgája
vanília
60 g cukor
20 g kukoricaliszt
20 g sima liszt
1 ek brandy
Elkészíés:
- A szedret megmossuk, az almát megpucoljuk, felkockázzuk és az egészet egy hőálló tálba tesszük. Megszórjuk a cukorral és a fahéjjal.
- A vajat a liszttel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és az zabpelyhet, az egészet összegyúrjuk, majd a gyümölcsökre morzsoljuk. Tetejét megszórjuk kristálycukorral és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
- Amíg sül a süti, elkészítjük a custardot. Ehhez a tejet felmelegítjük a vaníliával. A tojássárgákat a lisztekkel és a cukorral elkeverjük. Adunk hozzá a meleg tejből egy keveset, csomómentesre keverjük (kézi habverővel a legegyszerűbb), további tejjel melegítünk még rajta (még nem kell a tűzön lennie), végül ha a hőkiegyenlítés sikeres, akkor hozzáöntjük a maradék tejhez és alacsony lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Tűzről levéve hozzáadjuk a brandyt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése