2011. március 21., hétfő

Gulyás leves

Anyukám mindig azt mondta, hogy a jó gulyásnak 2 ismérve van: az egyik, hogy legalább kétféle húsból készül, a másik, hogy olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál...........


Hozzávalók

35 dkg sertéshús
25 dkg marhahús
1 fej vöröshagyma
olaj
1 paradicsom
1 szelet paprika
2 teáskanál pirospaprika
víz
só, bors
3 közepes sűrgarépa
3 közepes krumpli
1 fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
2 teáskanál köménymag

1 tojás
liszt
csipet só

Elkészítés:
  1. A húsokat kockára vágjuk. 
  2. A megtisztított és apróra vágott hagymát olajon a paradicsommal és a paprikaszelettel megdinszteljük. Rádobjuk a pirospaprikát, elkeverjük, öntünk alá egy kicsi vizet, hogy a paprika ne égjen meg, hozzátesszük a húsokat, megsózzuk, borsozzuk és felengedjük annyi vízzel, ami ellepi. Befedve félpuhára főzzük.
  3. A krumplit kockára, a kétféle répát pedig karikára vágjuk.
  4. Mikor a hús félig megfőtt, kivesszük a paradicsom héját és a paprikaszeletet a pörköltből, majd felengedjük vízzel levesnek. Beletesszük a zöldségeket, picit sózzuk meg, hozzáadjuk az egész köményt és a petrezselyemzöldet és készre főzzük.
  5. Amíg a leves fő, elkészítjük bele a csipetkét. Ehhez egy tojást egy csipet sóval és annyi liszttel, amit felvesz összegyúrunk. Közepesen kemény tésztát kapjunk. Liszeezett kézzel  egy szintén lisztezett tányérra csipkedjük apróra. Mikor lecsípjük a pici darabot, akkor 2 ujjunkkal kicsit görgessük meg, hogy egy picik e gombócot kapjunk. Figyeljünk, hogy a lecsípett darabok lisztesek legyenek, ne ragadjanak össze. Ezt főzzük a levesbe levesbetétnek, amikor a hús is, a zöldségek is már puhák.
  6. Kenyérrel és erős paprikával forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése