2011. március 31., csütörtök

Gorgonzolás gnocchi gombával és panchettaval

Valamit kezdenem kellett a pizzáról megmaradt sajtokkal, így felcsaptam az egyik olasz szakácskönyvemet, kerestem egy gorgonzolás receptet, kicsit adtam hozzá (a gomba ésa  pancetta eredetileg nincs benne) és lett mára ebédünk.......
Azt hiszem gnocchit készen is lehet kapni (mintha láttam volna már a boltban), de annyira nem macerás elkészíteni se, hogy ne állnék neki. Igazából semmivel nem bonyolultabb, mint a nudli, a tésztája gyakorlatilag ugyanaz. A pancetta pedig szalonna igazából. Pont ugyanolyan, mint a bacon, csak nem lapra, hanem kockára van vágva.

Hozzávalók

A gnocchihoz
90 dkg krumpli
kb 3 bögre liszt
2 tojás
bors

A mártáshoz
10 dkg pancetta
15 dkg gomba
3 dl főzőtejszín
25 dkg gorgonzola
1 ek kakukkfű

Elkészítés
  1. A kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és megtörjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. Amíg a krumpli hűl, addig elkészítjük a szószt. Ehhez a pancettát egy serpenyőben pirítani kezdjük, mikor engedett egy kis zsírt, rádobjuk a feldarabolt gombát, megszőrjuk őrölt borsal és együtt pirítjuk 5 percet keverjetve. Ráöntjük a tejszínt, ízesítjük a kakukkfűvel, beledaraboljuk a gorgonzolát és folyamatosan kevergetjük, amíg a sajt elolvad a tejszínben.
  3. A tésztához a kihűlt krumplit összegyúrjuk a tojással, sóval borssal és annyi liszttel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk, Nekem ehhez kb 3 bögrényi kellett, de ez azért erősen változhat mind a krumpli mind a liszt fajtájának függvényében. A tésztából késsel csíkokat vágunk, kicsit meggörgetjük, majd apró "kukacokra" vágjuk. Pont úgy, mint mikor nudlit készítünk. A kis kukacok tetejét egy villával kicsit megnyomjuk és forrásban lévő sós vízben kifőzzük őket. Készítés közben lisztezzük őket, hogy ne ragadjanak össze. Ha megfőttek (mikor feljöttek a víz tetejére), leszűrjük és összekeverjük a szósszal.
  4. Frissen reszelt parmezánnal melegen tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése