2011. március 27., vasárnap

Paprikás krumpli nokedlivel

A paprikás krumpli szerintem a magyar konyha egyik legegyszerűbb étele. De ez nem jelenti azt, hogy a végletekig le is kellene egyszerűsíteni, hiszen a paprikás krumpli gyakorlatilag egy pörkölt-fajta, csak a hús helyett krumpli van benne.
Nagyon sokan virslivel készítik, de szerintem kolbásszal és szalonnával sokkal ízletesebb.
És hogy hogy kerül ide a nokedli? Ha az előbbi állításomból indulunk ki, hogy ő egy pörköltfajta, akkor köret is kell mellé......sokkal laktatóbb is, bár nagyon sokan néztek már rám furán miatta, aki egyszer megkóstolta az belátta, hogy igenis kell mellé. Egyébként ezt mi gyerekkorom óta így esszük, anyukám ugyanis alföldi lány és arrafelé ezt így szokás.

Hozzávalók

krumpli
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
fél paprika
olaj
2 teáskanál pirospaprika
víz
bors
petrezselyemzöld
kockázott húsos szalonna
füstölt kolbász

nokedlihez
liszt
1 tojás
csipet só
víz

Elkészítés
  1. A koskára vágott szalonnát, az apróra vágott hagymát, a paradicsomot és a paprikát kis olajon megdinszteljük, rádobjuk a pirospaprikát, elkeverjük, felöntjük kis vízzel, beletesszük a krumpli, megsózzuk/borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a kolbászkarikákat és fedő alatt kb 20-25 perc alatt(amíg a krumpli megpuhul) megfőzzük. Az utolsó 5 percben vegyük le a fedőt, hogy a vízből párologjon el.
  2. A nokedlihez nagy lábasban vizet forralunk. A lisztet a tojással, a sóval és annyi vízzel lekeverjük, hogy nokedli-tészta keménységet kapjunk. Amikor a víz forr, beleszaggatjuk a nokedlit és pár percet főzzük, leszírjük, hideg vízzel leöblítjük és tálban olajjal elkeverjük, hogy ne ragadjon össze.

6 megjegyzés:

  1. A férjem is nokedlivel szereti,én inkább tarhonyával.De bárhogy is,mindenhogy remek.

    VálaszTörlés
  2. Húú, nagyon kedvemre való receptek vannak Nálad! Nagyon örülök Neked! :))))))

    VálaszTörlés
  3. Belly: én is imádom a tarhonyát, de sajnos az az én konyhámban véges dolog.......évente kb 2szer jutok hozzá, akkor is csak 1-2 zacskónyihoz, azt pedig mindig disznópörkölttel esszük meg (kockapörkölttel, ahogy a lányom hívja), de elhiszem, hogy azzal is finom.

    VálaszTörlés
  4. Autumn: köszönöm, kedves vagy! Ez azt jelenti, hogy bekerülhet a nevem "anyukád kezei közé"?

    VálaszTörlés
  5. A krumpli keményítőt tartalmaz(lassan lebomló szénhidrát) a nokedli meg szintén szénhidrát gyorsan dobja meg a vércukorszintet. A kettő együtt nagyon hizlaló, főleg azoknak, akik genetikailag hajlamosak rá. Nem tesz jót ez a párosítás az inzulin háztartásnak . Talán ha valamilyen savanyúságot is szenek az emberek mellé , kicsit segít az emésztésnek,mert a szénhidrátot összeenni a fehérjével(hússal), nem egészséges.Az első összetevő lúgos, a hús savasít és egyébként sem bomlik le a fehérje teljesen , rothadásos erjedéssel lassan halad át a bélcsatornán. Ja és mindezekre a koronát a zsír(szalonna) teszi fel . De akinek ehhez van gusztusa, annak jó étvágyat kívánok! (Nagy kupac nokedlire egy szűk adag paprikás krumpli feltét gyanánt, gratula :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így jobb, hogy mindezt elmondhattad?.....
      nagyanyám elég szép kort élt meg (majdnem 80at) ilyen "szaron", neked is hasonló jókat kívánok zöldségeken......azért ha elkezdenek fájni az ízületeid, kérlek jussanak eszedbe az állati zsírok , vagyis azok hiánya, mint lehetséges ok .....

      Törlés